16 września 2016

Pieczony kalafior z kurkumą


Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina- przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Działa więc jak naturalny antybiotyk. Wzmacnia naszą odporność, wspomagając organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Poza tym wspiera pracę wątroby, pobudzając ją do wydzielania żółci. Co ciekawe, spożywanie kurkumy razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy.

Wykonanie:

Podziel kalafior na kwiaty. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami (kurkuma, sól, pieprz, jeśli chcesz możesz dodać także swoje ulubione zioła), a następnie dokładnie obtocz w niej kalafior. Wyłóż na blaszce i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. W między czasie możesz go przemieszać. Podawaj jako element dania. U mnie bardzo ładnie komponuje się z mięsem pieczonym, tym razem karkówką. Pamiętajcie jednak, że wieprzowina nie jest dla nas wskazana, dlatego jem ją na prawdę bardzo rzadko.
Pokrój mięso na plastry, rozbij tłuczkiem, zamarynuj na godzinę w przyprawach (u mnie była to marynata: olej, drobno pokrojony czosnek, oregano, majeranek, zioła prowansalskie, sól i pieprz). Podsmaż na patelni z dwóch stron, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz