No to mamy kolejny przepis. Pomysłów na obiad pod dostatkiem. A największym strzałem w dziesiątkę często są te najprostsze, te oczywiste, gdzieś zapomniane. Proste pulpety w sosie pomidorowych, a może marchewkowym? Połączenie tych dwóch smaków jest równie dobre. Do tego sałata z jogurtem i mamy lekki, zdrowy posiłek. Wiem, że wielu z Was nie je pomidorów - wtedy można pokusić się o sos marchewkowy. Z kolei ja na diecie miałam na odwrót - zjadłam pomidora, ale z gotowanej marchewki rezygnowałam. Jeśli żaden z tych składników Wam nie odpowiada to pora na sos koperkowy. Pomyślimy o nim zaniedługo. Zachęcam więc do chwalenia się swoimi sosami do mięs w komentarzach poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
- 1 jajko
- 1/2 bulionu
- 1/2 marchewki
- 1 duża cebula
- 3 pomidory
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka mąki żytniej (lub innej)
- pieprz, sól
Pulpety: Mięso wyrób z jajkiem i połową posiekanego koperku. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj małe kuleczki, obtocz je w mące i wrzucaj je do gotującego sosu. Gotuj z każdej strony po 10 minut (gdyż u mnie były zanurzone w sosie do połowy). Pod koniec do sosu wrzuć resztę posiekanego koperku.
Sos pomidorowo-marchewkowy: Na małej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę oraz marchewkę. Dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory, podduś i zalej bulionem. Duś jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz