6 listopada 2016

Piersi z kurczaka w curry i cynamonie


Mam dla Was banalny przepis, który w zwyczajnym posiłku zmienia wszystko. Jeśli możecie pozwolić sobie na kawałek kwaśnego jabłka - zachęcam Was do spróbowania takiego połączenia. Do tego ulubione warzywko i obiad staje się ciekawszy. Jeśli nie- śmiało użyjcie marynaty, którą znajdziecie poniżej, bo to danie bez jabłka także prezentuje się smacznie :)

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Piersi z kurczaka umyj, osusz i przełóż do miski. Przygotuj marynatę (oliwa, curry, cynamon, majeranek, sól, pieprz), a następnie natrzyj nią przygotowane mięso. Całośc przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub więcej. Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (lub do 160 z termoobiegiem) na 20 minut.W tym czasie obierz jabłko, pokrój według uznania i po 20 minutach wyłóż nim mięso. Teraz podlej je odrobiną wody i piecz jeszcze około 30 minut. Pyszotka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz