10 września 2016

Placki z cukinii i kaszy jaglanej


Przepyszne placuszki! Podbiły moje serce w wersji ciepłej na obiad, a także na drugi dzień jako przekąska. Rano po przebudzeniu oblizywałam po nich palce ;) Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Podczas przygotowywania ich, trzeba pamiętać o dwóch istotnych rzeczach: o prawidłowym ugotowaniu kaszy jaglanej oraz dokładnym przyprawieniu placuszków.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • pieprz, sól, tymianek
By przygotować dobrą kaszę jaglaną i pozbyć się goryczy, namocz ją na godzinę w zimnej wodzie i następnie wypłucz dokładnie.  Dopiero wtedy wrzuć ją do gotującej się wody z odrobiną soli i masła (proporcja woda:kasza = 2:1).Gotuj 15 min. na małym ogniu pod przykryciem (lub do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę), po czym odstaw kaszę na 10 min. by dojrzała. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut, by puściła sok. Po odsączeniu połącz z ostudzoną kaszą jaglaną. Do cukinii dodaj podsmażoną cebulkę i czosnek, a następnie jajka, mąkę i przyprawy. Na rozgrzaną patelnie nakładaj masę za pomocą łyżki i smaż z obu stron. Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz