11 maja 2017

Pizza na brokułowym spodzie


Już wcześniej słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat warzywnych spodów do pizzy. Najbardziej popularnymi są te brokułowe i kalafiorowe. Blaa blaa blaa... przejdźmy do najważniejszego! Ta pizza jest genialna! Bardzo przypadła do mojego gustu. I te kolory! No coś cudownego. Teraz obawiam się już tylko o to, że długo czasu minie zanim wypróbuje pizzę z kalafiora. Ale do tego także dojdziemy... jak najem się tej :) Oczywiście wiele zależy również od dodatków, które wybierzemy na górę. Ja zrobiłam sos z pomidorów i porządnie przyprawiłam go suszoną bazylią, pieprzem i solą. Resztę dodatków stanowiły: szynka, papryka i ser żółty. W diecie, którą stosowałam jeszcze do niedawna, użyłabym po prostu mniej sera (a najlepiej oczywiście pominąć go w ogóle i zastąpić go innymi warzywkami)


Składniki: (na dużą pizzę)
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Dodatki: dowolne!

  •  szynka, papryka, pomidor, cukinia, cebula, rukola, szpinak, jajko, ser mozarella/żółty ... czyli kto co może, kto co chce, kto co lubi :)
  • sos pomidorowy/ sos czosnkowy/ oliwa z oliwek/ pesto bazyliowe

Potrzyj umyty brokuł na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni praż ok.8 minut, aż odparuje woda. W między czasie do miski dodaj pozostałe składniki: jajka, płatki owsiane, oliwę, przyprawy. Podprażony brokuł dodaj do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj go odrobiną oliwy. Na papier wyłóż przygotowaną wcześniej masę i uformuj okrąg. Piecz 20 minut w piekarnik nagrzanym do 200 stopni, najlepiej z funkcją grzania góra- dół (chociaż bez niej także ładnie wychodzi). Zajmij się przygotowywaniem dodatków na pizzę, a po wyłożeniu ich na gotowy już spód, włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz