Kapuśniak - zupa z kapusty z dodatkiem jarzyn. Zupy to bardzo prosta sztuka. Wiele można zmodyfikować i dostosować do swoich gustów smakowych. Ja przedstawię Wam jak gotuje się u mnie w domu. Ten jeden, samotny ziemniak można oczywiście pominąć :)
Składniki: (ilość na duży garnek)
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera
- 1 ziemniak
- Natka pietruszki
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól, maggie
Potrzyj na grubych oczkach jarzynę i ugotuj ją. Wlej do niej wcześniej zrobiony rosołek ze skrzydełek oraz ugotowaną w małej ilości wody kapustę kiszoną. Dodaj również kawałki mięsa z rosołu (obrane z kości) i pogotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, maggie, pieprzem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zieloną pietruszkę. Świetnie! Gotowe, smacznego, chochle w dłoń :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz