Klepak to danie pochodzące z Podkarpacia. Są to kluski kładzione z płatków owsianych, posypane białym serem oraz cebulą i skwarkami. W moim wydaniu te ostatnie pominęłam. Wyszło przepysznie. Bardzo proste do wykonania, sycące, zdrowe i lekkie. Wiele naczytałam się na ich temat, a komentarze pod udostępnianymi w sieci przepisami zachęcały mnie jeszcze bardziej. Dla niektórych są smaczniejsze od klusek ziemniaczanych. Ja natomiast myślę, że to ich genialny zastępnik w naszej diecie :) Bardzo dobrym dodatkiem będzie kolorowa sałatka. Bo kluski dobre są! :)
Przepis:
- 20 dag płatków owsianych
- ciepłe mleko
- 1 jajko
- mąka żytnia
- sól
- twaróg 250g
- 2 duże cebule
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem, tak by były nim zakryte. Przykryj i odstaw do zmięknięcia (na kilka godzin). Możesz je także pogotować w mleku, do napęcznienia (będzie szybciej). Kiedy płatki już wystygną i są miękkie, wbij jajko i wymieszaj warzechą, stopniowo dosypując mąki. Ciasto ma się skleić, ale pozostać luźne (tak by można było formować kluski łyżką, jednak nie ręką - z powodu zbyt dużej lepkości ciasta). Dopraw je jeszcze tylko solą do smaku. Zagotuj wodę w garnku i posól ją. Ciasto nabieraj łyżką i kładź je na wrzątek. Gotuj ok.5 minut. W między czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju kokosowym. Gdy wyłączysz gaz, do cebulki dodaj pokruszony ser biały. Im go więcej tym lepiej :) Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ciepłe kluseczki z cebulką i serem białym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz