14 września 2016

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem


W końcu coś innego na śniadanie niż kanapki, na które i tak nie ma co położyć, co by się już nie znudziło. Mój jadłospis został wzbogacony o jaglankę! Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chociaż ja preferuję ją w tej drugiej wersji i ze smakiem zjadam popołudniu na deser, to również jako danie śniadaniowe spadło mi z nieba. Ponadto takie połączenie jest lekkostrawne, a błonnik z kaszy jaglanej spowalnia wchłanianie się cukru z jabłka.

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 jabłka
  • cynamon mielony
  • szczypta soli
  • odrobina ksylitolu lub stewii (opcjonalnie)

By przygotować dobrą kaszę jaglaną i pozbyć się goryczy, namocz ją na godzinę w zimnej wodzie i następnie wypłucz dokładnie.  Dopiero wtedy wrzuć ją do gotującego się mleka z odrobiną soli (proporcja mleko:kasza = 2:1).Gotuj 15 min. na małym ogniu pod przykryciem (lub do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko), po czym odstaw kaszę na 10 min. by dojrzała. Oczywiście możesz ugotować ją zarówno na mleku jak i na wodzie. Następnie na tarce zetrzyj jabłka na mus lub wedle preferencji pokrój na kawałki. Wyłóż do naczynia żaroodpornego albo warstwami, posypując dodatkowo na jabłko cynamon, albo wymieszaną kaszę z jabłkami. Do deseru możesz również dodać odrobinę ksylitolu lub stewii. Przed podaniem posyp odrobiną cynamonu. Wspaniały początek dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz