Owoce… kontrowersyjny temat. Niektórzy z nas wyeliminowali je z diety całkowicie
lub prawie całkowicie, niektórzy- pozwalają sobie na nie od czasu do czasu.
Wśród tych drugich znajdziemy takich, którzy robią to rozsądnie i takich,
którzy po prostu przesadzają… Pamiętaj, że jest to produkt wobec, którego
musimy być szczególnie ostrożni. Jeśli skusisz się na owoc, jedz go w małych
ilościach, a przede wszystkim obserwuj swój organizm. Nie będę pisać o zaletach owoców, bo na pewno każdy z nas wie, że w diecie
zdrowego człowieka, powinny zajmować szczególne miejsce. My jednak ze względu
na zawarte w nich węglowodany, musimy je ograniczać, a czasem całkowicie
wyeliminować. Poniżej przedstawiam Wam tabelkę, w której zawarłam: ilość węglowodanów
przyswajalnych, indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny. Owoce posortowane
są rosnąco względem tego ostatniego parametru. Daje to jakiś pogląd na ogół,
jednak pamiętaj, że warto przeanalizować wszystkie wielkości. (kliknij tutaj jeśli nie wiesz, co to jest IG i ŁG)
Owoce
|
Węglowodany*
|
IG
|
ŁG
|
Awokado
|
4
|
10
|
0,4
|
Czarna porzeczka
|
7
|
15
|
1
|
Maliny
|
5,30
|
25
|
1,3
|
Truskawki
|
5,40
|
25
|
1,4
|
Czerwona porzeczka
|
6
|
25
|
1,5
|
Poziomki
|
6,30
|
35
|
2,2
|
Grejpfrut biały
|
7,31
|
30
|
2,4
|
Borówki
|
10
|
25
|
2,5
|
Wiśnie
|
9,90
|
25
|
2,5
|
Czarne jagody
|
10
|
25
|
2,5
|
Czereśnie
|
13,30
|
20
|
2,7
|
Mandarynki
|
9,30
|
30
|
2,8
|
Grejpfrut zielony
|
9,80
|
30
|
2,9
|
Brzoskwinie
|
10
|
30
|
3,0
|
Grejpfrut czerwony
|
10,70
|
30
|
3,2
|
Morele
|
10,20
|
30
|
3,1
|
Nektarynki
|
9,3
|
35
|
3,3
|
Pomarańcze
|
9,50
|
35
|
3,3
|
Jabłko
|
10
|
35
|
3,5
|
Śliwki
|
10
|
35
|
3,5
|
Jeżyny
|
14
|
25
|
3,5
|
Gruszka
|
12,30
|
30
|
3,7
|
Żurawina świeża
|
8,40
|
45
|
3,8
|
Melon
|
7,40
|
60
|
4,4
|
Papaja
|
9,20
|
55
|
5,1
|
Ananas
|
12,40
|
45
|
5,6
|
Granat
|
16,50
|
35
|
5,8
|
Kiwi
|
11,90
|
50
|
6
|
Arbuz
|
8
|
75
|
6
|
Winogrono
|
16,10
|
45
|
7,2
|
Mango
|
15,30
|
50
|
7,7
|
Banan (niedojrzały)
Banan (dojrzały)
|
21,50
21,50
|
59
72
|
12,7
15,5
|
Daktyle suszone
|
68
|
70
|
47,6
|
* węglowodany przyswajalne = węglowodany - błonnik pokarmowy (skrobia)
Jak to wygląda u mnie? Ja swoją bezpieczną granicę ustaliłam na piątej
pozycji. Są to awokado, czarna
porzeczka, maliny, truskawki, czerwona porzeczka. Trochę dalej na mojej osobistej
liście plasują się: poziomki, grejpfrut biały, borówki, wiśnie oraz czarne jagody. Widzimy, że większość z nich to owoce jagodowe. Dlaczego to one są
polecane dla diabetyków, ludzi ograniczających cukry? Są niskokaloryczne, mają
niski indeks glikemiczny oraz są źródłem cennego błonnika. Wyjaśnię Wam o co chodzi… Błonnik pokarmowy
jest to tzw. skrobia oporna, która nie jest trawiona przez organizm. Najprościej mówiąc , enzymy obecne w jelicie
cienkim nie są w stanie rozłożyć jej do cukrów prostych (maltozy i glukozy),
dlatego w postaci prawie nienaruszonej
przechodzi do jelita grubego. Tam staję się pożywką dla flory bakteryjnej.
Spożywanie skrobi opornej powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi i jego regulację. Szczególnie doceniane są
czarne jagody, zwane też roślinną insuliną. A wszystko z powodu zawartości glikozydów, które
działają podobnie jak insulina, obniżając poziom glukozy we krwi. Na jakie owoce w dalszej kolejności sobie pozwalam? Zielone, kwaśne jabłka,
kiwi oraz trochę winogron (zaliczane do owoców jagodowych, obniżających poziom
cukru we krwi).
Wiesz, że teoria często rozmija się z rzeczywistością. Więc jak to jest u
mnie tak naprawdę? Nie umiałabym wyeliminować z diety wszystkich owoców. Są dla mnie takim
produktem na poprawę humoru i wtedy kiedy mam głoda na coś słodkiego. W lato było
trochę prościej, bo tych owoców było więcej, więc i wybór, ale i pokusa
większa. Nie codziennie, ale co parę dni pozwalałam sobie na garść truskawek,
malin czy porzeczek. Sezon minął i teraz jem ich zdecydowanie mniej. Czy zdarza
mi się skosztować inne owoce? Oczywiście, że tak, chociaż bardziej w formie „degustacyjnej”
raz, dwa razy na miesiąc, w formie dwóch kawałków pomarańczy czy nektarynki,
paru winogron czy plastra arbuza. Czasem uraczę się białym grejpfrutem, ale rzadko. Musimy na niego uważać,
z tego powodu, że może wchodzić w interakcję z antybiotykami.
Na koniec jeszcze raz powtórzę- Nie każdy może pozwolić sobie na taką
ilość danego produktu co drugi pacjent. Wszystko zależy od organizmu oraz od
tego czy naprawdę wprowadzamy go do diety rozsądnie i w małych ilościach. Moje
dwa kawałki- to są na prawdę małe dwa kawałki, plaster arbuza- to jest cienki plaster,
a garść- to taka utworzona z mojej dość małej dłoni. Pamiętajcie także, że w tabelce podane parametry dotyczą 100g owocu!
Powodzenia :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz