7 września 2016

Mleko kokosowe


Dieta zmusza nas do wykluczenia mleka zwierzęcego. Doskonałym zamiennikiem okazuje się być mleko roślinne. Dlaczego warto zrobić nasze domowe mleko kokosowe? Po pierwsze będziemy pewni jego składu, a po drugie zaoszczędzimy trochę pieniążków ;) By je wyczarować, potrzebne będą nam dwa składniki:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 600 ml wody mineralnej lub przegotowanej

Wieczorem zalej wiórki kokosowe wodą przegotowaną lub mineralną i odstaw na noc. Rano podgrzej garnek, tak aby wiórki z wodą były ciepłe (ok.60 stopni, tak by nie parzyły w ręce). Masę miksuj blenderem przez kilka minut, po czym przelej ją przez sitko wyłożone gazą lub poprostu bardzo drobne sitko. Odciśnij wiórki i przelej mleko do butelki. Przechowuj je do 4 dni w lodówce. Rozwarstwienie jest normalne, dlatego przed podaniem wstrząśnij butelkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz