Dieta zmusza nas do wykluczenia mleka zwierzęcego. Doskonałym zamiennikiem okazuje się być mleko roślinne. Dlaczego warto zrobić nasze domowe mleko kokosowe? Po pierwsze będziemy pewni jego składu, a po drugie zaoszczędzimy trochę pieniążków ;) By je wyczarować, potrzebne będą nam dwa składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 600 ml wody mineralnej lub przegotowanej
Wieczorem zalej wiórki kokosowe wodą przegotowaną lub mineralną i odstaw na noc. Rano podgrzej garnek, tak aby wiórki z wodą były ciepłe (ok.60 stopni, tak by nie parzyły w ręce). Masę miksuj blenderem przez kilka minut, po czym przelej ją przez sitko wyłożone gazą lub poprostu bardzo drobne sitko. Odciśnij wiórki i przelej mleko do butelki. Przechowuj je do 4 dni w lodówce. Rozwarstwienie jest normalne, dlatego przed podaniem wstrząśnij butelkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz