Tym razem mam dla Was przepis na Ratatouille, czyli francuski "gulasz" z letnich warzyw. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce i pomidorach, lecz Wy możecie je modyfikować i zastępować waszymi dozwolonymi w diecie warzywami. Mi smakuje ono gotowane w tej wersji oryginalnej, podane z kawałkiem pysznego pieczonego mięsa. Śmiało może stanowić także samodzielną potrawę.
Składniki:
- Pół średniego bakłażana
- 1 cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1 papryka (czerwona i/lub żółta)
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnek
- natka pietruszki, świeża bazylia
- zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz
Zacznij od pokrojenia bakłażana w 2 cm kostkę, by potem posypać ją niecałą łyżką soli, wymieszać i zostawić na cedzaku na ok.30 minut, aby puściła sok. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona z komór. Cukinię pokrój na 1 cm plasterki, paprykę na paski (uprzednio usuwając z niej gniazda nasienne), cebulę w kosteczkę, a pietruszkę posiekaj. Teraz możesz podsmażyć kolejno wszystkie składniki na patelni lub podpiec w piekarniku. Jeśli na patelni- rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cukinię z każdej strony, a gdy się zarumieni przełóż ją do większego garnka. To samo zrób z papryką i bakłażanem, którego pamiętaj by wcześniej opłukać i osuszyć (uważaj też na olej, bo wchłonie jego każdą ilość). Podsmaż cebulę oraz rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek, po czym dodaj pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie, tymianek i sporą ilość natki pietruszki. Smaż przez ok. 10 min. Przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami, przykryj i gotuj przez ok.10 min., aż warzywa będą miękkie. W między czasie dopraw danie solą, pieprzem i parę razy przemieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz