16 października 2016

Kapusta zasmażana z mielonymi


Ostatnio zostałam bardzo gorąco namówiona na przygotowanie kapusty zasmażanej. Grzech się przyznać, ale jadłam ją pierwszy raz! I szkoda, że dopiero teraz, bo jest bardzo smaczna i sycąca. W dodatku- z mielonymi... stała się moim ulubionym daniem :) A więc do dzieła.

Składniki:
  • Kapusta biała
  • masło, olej
  • cebula
  • sól, pieprz
  • mąka żytnia (lub inna)
Poszatkuj kapustę, zalej wrzątkiem, gotuj do miękkości. Odcedź ją, ale nie wylewaj wody! Pokrój cebulę w drobną kosteczkę, podsmaż na oleju, a następnie dodaj do kapusty. Przypraw solą i pieprzem. Teraz możesz wziąć się za przygotowywanie zasmażki. Roztop masło na patelni (ew. użyj oleju), następnie dodaj mąkę żytnią i dynamicznie mieszaj, uważając by nie powstały grudki. Dolej trochę wody z odcedzonej kapusty i jeszcze chwilę podsmażaj. Gotową zasmażkę dodaj do kapusty, dobrze wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut. Do tego zrób cudowne mielone i teraz z czystym sumieniem mogę życzyć Ci smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz