8 października 2016

Kaszotto, gryczotto, pyszotto


To danie na prawdę mnie zaskoczyło, bo smakuje lepiej niż wygląda :) Podoba mi się to, że jest jego mnóstwo wersji, także można kombinować. Czy to z porem, z mięsem lub bez... Ja najbardziej preferuje kaszotto z botwinką i oczywiście mięskiem- to jest dopiero prawdziwe pyszniotto! :D Podaje Wam przepis na jedną porcję (taką jak widzicie na zdjęciu):

Składniki:
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej/ gryczanej nieprażonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu
  • botwinka (1 młody burak z liśćmi)
  • sól, pieprz, koperek, zielona pietruszka, liście selera
  • olej
  • pół piersi z kurczaka

Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj surową kaszę, mieszając podsmaż 1-2 minuty. Zalej bulionem, zagotuj oraz dodaj pokrojonego w kosteczkę buraka z botwinki. Gotuj do 15 minut. Gdy wszystko jest miękkie, dodaj usmażone wcześniej mięso, następnie posiekane liście z botwinki i podsmaż do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotowe  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz