To danie na prawdę mnie zaskoczyło, bo smakuje lepiej niż wygląda :) Podoba mi się to, że jest jego mnóstwo wersji, także można kombinować. Czy to z porem, z mięsem lub bez... Ja najbardziej preferuje kaszotto z botwinką i oczywiście mięskiem- to jest dopiero prawdziwe pyszniotto! :D Podaje Wam przepis na jedną porcję (taką jak widzicie na zdjęciu):
Składniki:
- pół szklanki kaszy jęczmiennej/ gryczanej nieprażonej
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu
- botwinka (1 młody burak z liśćmi)
- sól, pieprz, koperek, zielona pietruszka, liście selera
- olej
- pół piersi z kurczaka
Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj surową kaszę, mieszając podsmaż 1-2 minuty. Zalej bulionem, zagotuj oraz dodaj pokrojonego w kosteczkę buraka z botwinki. Gotuj do 15 minut. Gdy wszystko jest miękkie, dodaj usmażone wcześniej mięso, następnie posiekane liście z botwinki i podsmaż do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz