24 października 2016

Pasztet z cukinii


Smaczny dodatek na kanapki. Ostatnio to on jest moim podstawowym i ulubionym pożywieniem na uczelni. Kroję go na kanapkę ciemnego, żytniego chleba (a fuuuu :-) ), zawijam w sreberko i wrzucam do torebki. Całkiem ciekawa alternatywa dla jajek i szynki, bo nie wiem jak Wy, ale mnie zdecydowanie przydałaby się jakaś odmiana w porze śniadaniowej (oczywiście na talerzu). Twórzmy!

Składniki:
  • 1,5 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • natka pietruszki (do smaku)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, tymianek

Cukinię obierz i potrzyj na dużych oczkach, następnie posól i odstaw do odsączenia. Przed przełożeniem do miski uciskaj ją jeszcze przez chwilę w celu odsączenia reszty wody. Do miski z cukinią dodaj zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz podduszoną paprykę. Wymieszaj, dodaj jeszcze mąkę i jajka oraz przypraw do smaku. Wyłóż do formy z papierem lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Dobrego dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz