Smaczny dodatek na kanapki. Ostatnio to on jest moim podstawowym i ulubionym pożywieniem na uczelni. Kroję go na kanapkę ciemnego, żytniego chleba (a fuuuu :-) ), zawijam w sreberko i wrzucam do torebki. Całkiem ciekawa alternatywa dla jajek i szynki, bo nie wiem jak Wy, ale mnie zdecydowanie przydałaby się jakaś odmiana w porze śniadaniowej (oczywiście na talerzu). Twórzmy!
Składniki:
- 1,5 cukinia
- 1 duża cebula
- 1 papryka zielona lub czerwona
- natka pietruszki (do smaku)
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 3 jajka
- sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, tymianek
Cukinię obierz i potrzyj na dużych oczkach, następnie posól i odstaw do odsączenia. Przed przełożeniem do miski uciskaj ją jeszcze przez chwilę w celu odsączenia reszty wody. Do miski z cukinią dodaj zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz podduszoną paprykę. Wymieszaj, dodaj jeszcze mąkę i jajka oraz przypraw do smaku. Wyłóż do formy z papierem lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Dobrego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz