18 maja 2017

Krem z brokułów i szpinaku



Zupy krem. Lekkie i zdrowe. Delikatne i eleganckie. Tym razem w głównej roli brokuł i szpinak. Bardzo pożywna zupka. Jej ostrość można śmiało dostosowywać już po podaniu na talerze. Ja zazwyczaj sypnę tu i ówdzie za dużo, więc w moim wykonaniu było to raczej danie ostre :) Ale bez papryki jest równie smaczne. Wszystko zależy od gustów smakowych. W tym daniu urzekł mnie dodatek sezamu, którego zazwyczaj omijam szerokim łukiem. Tu jednak tak doskonale komponuje się z kremem, że aż grzech go pominąć.

Przepisy:

  • 1 brokuł
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta papryki chili
  • sól i pieprz
  • sezam i/lub czarny

Zacznij od kilkukrotnego przepłukania kaszy jaglanej (lub namocz ją przez 1 godzinę). Gotuj ją przez 15 minut w proporcji do wody 1:2. Następnie drobno pokrojonego brokuła zalej bulionem i gotuj 10 minut lub do miękkości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Ponownie gotuj przez 5 minut. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw kurkumą, gałką muszkatołową, chili, solą oraz pieprzem. Sezam podpraż na patelni i udekoruj nim zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz