20 kwietnia 2017

Brownie z cukinii


Czas na zdrowe ciasto czekoladowe, czyli brownie z cukinii!! Widzę reakcje znajomych, którym chwalę się  się, że zrobiłam przepyszne ciasto z cukinii... Miny bezcenne- uwierzcie. W końcu panuje jakiś dziwny pogląd, że co zdrowe to na pewno i mniej smaczne. Ale jeszcze lepsze jest to, jak chwilę później zajadają się nim i zachwycają. Uśmiech podczas jedzenia mówi sam za siebie :)
Przedstawiam Wam ilość składników na formę keksową, z tego powodu, że wielkość tej blaszki idealnie pasuje do ciasta, powstałego z jednej cukinii. Z czasem na pewno zapragniecie więcej, dlatego warto zaopatrzyć się w większą ilość cukinii. Ja czekam na sezon :) Nie wspomniałam jeszcze o czymś, do czego zobowiązuje brownie - polewa czekoladowa! Ja wolę ciasto bez niej, może dlatego, że byłaby to kolejna spora porcja czekolady, a ciasto miało być w końcu zdrowe :D


Przepis: (ilość na formę keksową)

  • 1 cukinia
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 (kopiasta) łyżka kakao gorzkiego 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 paska czekolady gorzkiej
  • na polewę - gorzka czekolada (opcjonalnie)

Obierz cukinię i potrzyj na małych oczkach. Wyłóż ją na sitku, posól i zostaw na chwilę, po czym odsącz z nadmiaru płynu (po odsączeniu wyszło  Roztop masło w rondelku i ostudź. Do miski włóż: potartą, odsączoną cukinię, 1 jajko, ksylitol oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Ponownie dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli szalejecie z polewą to nic prostszego - roztop czekoladę w kąpieli wodnej, roztopioną polej lub rozsmaruj wystudzone wcześniej ciasto. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz