Czas na zdrowe ciasto czekoladowe, czyli brownie z cukinii!! Widzę reakcje znajomych, którym chwalę się się, że zrobiłam przepyszne ciasto z cukinii... Miny bezcenne- uwierzcie. W końcu panuje jakiś dziwny pogląd, że co zdrowe to na pewno i mniej smaczne. Ale jeszcze lepsze jest to, jak chwilę później zajadają się nim i zachwycają. Uśmiech podczas jedzenia mówi sam za siebie :)
Przedstawiam Wam ilość składników na formę keksową, z tego powodu, że wielkość tej blaszki idealnie pasuje do ciasta, powstałego z jednej cukinii. Z czasem na pewno zapragniecie więcej, dlatego warto zaopatrzyć się w większą ilość cukinii. Ja czekam na sezon :) Nie wspomniałam jeszcze o czymś, do czego zobowiązuje brownie - polewa czekoladowa! Ja wolę ciasto bez niej, może dlatego, że byłaby to kolejna spora porcja czekolady, a ciasto miało być w końcu zdrowe :D
Przepis: (ilość na formę keksową)
- 1 cukinia
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 (kopiasta) łyżka kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 paska czekolady gorzkiej
- na polewę - gorzka czekolada (opcjonalnie)
Obierz cukinię i potrzyj na małych oczkach. Wyłóż ją na sitku, posól i zostaw na chwilę, po czym odsącz z nadmiaru płynu (po odsączeniu wyszło Roztop masło w rondelku i ostudź. Do miski włóż: potartą, odsączoną cukinię, 1 jajko, ksylitol oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Ponownie dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli szalejecie z polewą to nic prostszego - roztop czekoladę w kąpieli wodnej, roztopioną polej lub rozsmaruj wystudzone wcześniej ciasto. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz