27 kwietnia 2017

Faszerowane krążki z cukinii



Kiedyś robiłam już faszerowane krążki z cukinii. Wtedy było to danie mięsne, które raczej poleciłabym na obiad (patrz tutaj). Tym razem postawiłam na coś lżejszego. Nadaje się w sam raz jako przekąska na imprezę i w takiej wersji serwuję ją najczęściej. Przepis jest prosty i szybki, więc... mniej gadania, więcej gotowania! Zmykamy do kuchni!! :)

Przepisy:

  • 1 cukinia
  • 100g sera feta
  • 1 mały pomidor
  • ulubione przyprawy (u mnie: suszona zielona pietruszka, bazylia, pieprz)
  • olej kokosowy

Cukinię umyj, przekrój ją na pół. Z dwóch połówek warzywa wydrąż nożem (lub łyżką) środek, zostawiając ok. 1cm brzegów (powstaną "rurki"). Teraz zajmij się farszem. Pomidor obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę oraz usuń jego miąższ. Do pomidora dodaj ser feta, przyprawy do smaku i wszystko dobrze wymieszaj. Cukiniowe "rurki" napełnij powstałym farszem, a następnie pokrój na plasterki ok. 1-1,5 cm. Smaż z obu stron do zarumienienia. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz