24 sierpnia 2016

Mielone w krążkach cukinii


Cukinia to jedno z tych warzyw, które odkryłam dopiero na diecie. I ciągle mnie zaskakuje! Wystarczy wykazać trochę kreatywności, a cukinia odwdzięcza się nam piękną prezentacją i smakiem :) 

Ja zrobiłam to danie z następującej ilości składników (i wyszło ich aż za dużo jak na jedną osobę):
  • 1 cukinia
  • 1 pierś z kurczaka
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Kasza manna (do uzyskania konsystencji)
  • Mąka żytnia
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie


Pokrój drobno pół cebuli, podsmaż ją na oleju oraz przestudź.  Do mielonego mięsa (ja zmieliłam sama pierś z kurczaka) dodaj:  cebulę, 1 jajko, zmiażdżony 1 ząbek czosnku oraz kaszę manną (lub inną) do uzyskania pożądanej konsystencji. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami do mięsa. Obierz cukinię i pokrój ją na 1,5- 2cm krążki, szklanką wytnij miąższ (ja zrobiłam to nożem). Oprósz je solą i pieprzem. Napełnij krążki mięsem, a następnie opanieruj w mące żytniej. Usmaż na rozgrzanym oleju, a przed podaniem  odsącz na ręczniku papierowym. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do warzyw lub kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz