Podstawą diety przeciwgrzybicznej
są warzywa. Są bowiem bogactwem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz
błonnika, mając bardzo korzystny wpływ na nasze jelita. Ponadto posiadają
właściwości zasadotwórcze, a wiele z nich przeciwbakteryjne.
Szczególnie zaleca się gotowanie
na parze. Dlaczego?
- pozwala na zachowaniu w
pożywieniu maksymalnej ilości witamin, minerałów i składników odżywczych (np.
podczas gotowania w wodzie warzywa potrafią stracić ponad połowę zawartości,
bardzo potrzebnej nam, witaminy C)
- Nie potrzeba żadnej ilości tłuszczu
(w przeciwieństwie do smażenia na patelni). Danie staje się lżejsze dla naszego
układu pokarmowego.
- Para zmiękcza warzywa, które
stają się łatwiejsze do strawienia.
- Argumentem za tą właśnie
techniką przyrządzania- nie tylko warzyw- są także otrzymane walory smakowe,
wilgotność oraz uczucie świeżości
- Buraki (wysoki IG= 60)
- patrz: Botwinka (młody burak) wśród warzyw dozwolonych
- Kukurydza (składa się w 60-70% ze skrobi, co stanowi największą zawartość wśród zbóż)
- Marchew gotowana (wysokie IG=80)
- Ziemniaki (na żółto, bo sposób ich przygotowania znacząco wpływa na ich wartości odżywcze oraz IG. Poza tym każdy organizm jest inny. Odsyłam Was do posta im przeznaczonego (tutaj).
- Pomidory (na żółto, bo dla mnie jest to takie warzywo pośrednie). Niektórzy wyeliminowali je całkowicie z diety. Ja czasem sobie na nie pozwalam, szczególnie jako dodatek do dań obiadowych i nie doświadczyłam z tego powodu żadnych problemów. Za i przeciw pomidorom:
Ceniony za dużą zawartość witaminy C, błonnika oraz właściwości moczopędne. Musimy jednak uważać, gdyż mogą działać drażniąco na jelita. Po pierwsze należą do rodziny psiankowatych, które zawierają lektyny, mogące podrażniać śluzówkę jelit. A po drugie mają nieprzyjazną dla naszych jelit skórkę. Warto ją więc usunąć. Ponadto jest to warzywo dość mokre, więc łatwiej o rozwój grzybków.
Przedstawiam Wam listę dozwolonych warzyw oraz parę informację na ich temat:
Przedstawiam Wam listę dozwolonych warzyw oraz parę informację na ich temat:
- Ogórek zielony (Posiada niski IG= 15). Zawiera 97% wody,
dlatego też doskonale gasi pragnienie oraz działa moczopędnie, co za tym idzie-
oczyszczająco. Warto zajadać nim zgagę.
- Brokuły (IG=15). Zawierają dużo błonnika, witaminy C, potasu oraz posiadają właściwości przeciwzapalne. Zawarty w nich
sulforafan niszczy bakterie Helicobacter Pylori, a to sprawia, że mogą uchronić
nas przed wrzodami żołądka.
- Kalafior. (IG=15) Podobnie jak brokuł posiada cenny
sulforafan. Jest jednak ciężkostrawny. Pod tym względem lepszym wyborem byłby
brokuł. Ponadto osoby z chorobami tarczycy muszą uważać zarówno na kalafior jak
i brokuł, gdyż upośledzają wchłanianie jodu z pożywienia.
- Sałaty. Dozwolone są wszystkie odmiany sałaty. Posiadają
wiele cennych witamin, z czego najmniejszą ich zawartością charakteryzuje się
sałata lodowa.
- Szpinak. To niesamowite źródło potasu, żelaza, kwasu
foliowego oraz beta-karotenu. Warto więc wprowadzić go do diety. Powinniśmy
jednak pamiętać, że względu na zawartość kwasu szczawiowego, nie powinny go
spożywać osoby z kamicą nerkową.
- Cukinia. W 90% składa się z wody, dlatego jest doskonałym
składnikiem diety oczyszczającej. Posiada sporą ilość witaminy B. Pamiętajmy,
że najwięcej składników odżywczych zawiera skórka tego warzywa.
- Bakłażan. Podobnie jak cukinia zawiera 90% wody. Jest cenionym warzywem ze względu na właściwości detoksykacyjne, moczopędne oraz dużą zawartość błonnika
- Cebula. Posiada silne działanie bakteriobójcze i
grzybobójcze, a także duże ilości potasu oraz witaminy C.
- Czosnek. Ze względu na silne hamowanie rozwoju bakterii
oraz zwalczanie infekcji nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
- Szparagi. W 95% składają się z wody. Posiadają doskonałe
właściwości moczopędne oraz zawierają sporą ilość kwasu foliowego oraz białka-
glutationu, który wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn. Ponadto są jednym ze
skuteczniejszych afrodyzjaków ;)
- Por. Wspiera odtruwanie organizmu oraz jest lekkostrawny.
- Pietruszka. Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz
zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu
wykazuje właściwości wiatropędne, a w następnej kolejności- moczopędne. Jest
także dobrym źródłem witaminy K.
- Fasolka szparagowa. W 90% składa się z wody. Jest bogata w
błonnik, witaminy A,C,K oraz kwas foliowy. Żółta- jest cenniejszym
źródłem potasu i fosforu, zielona – witaminy A i kwasu foliowego.
- Seler. Chociaż nic na to nie wskazuje, jest bogata w
witaminę C. Dieta zawierające spore ilości selera działa oczyszczająco oraz
pobudza przemianę materii. Niestety musimy tu uważać na indeks glikemicznym:
seler korzeniowy surowy IG= 35, seler korzeniowy gotowany IG=85!!, seler
naciowy IG=15
- Zielony groszek (nie z puszki). Jest bardzo dobrym źródłem
błonnika, witaminy K, B6, kwasu foliowego, żelaza oraz kwasu foliowego ( a
pamiętajcie, że to on pomaga nam unikać depresji)
- Karczoch. Ceniony jest ze względu na zawartość cynaryny i
inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i
stymulują procesy metaboliczne.
- Brukiew. Bomba witaminowa. Podobnie jak kalafior, w dużych
ilościach upośledza wchłanianie jodu (przeciwwskazana u osób z chorobami
tarczycy)
- Awokado. Duża zawartość tłuszczu wydaje
się być jego wadą. Nic bardziej mylnego! To właśnie tłuszcz przyczynia się to, do tego,
że składniki z produktów, z którymi łączymy awokado, są lepiej przyswajalne
przez nasz organizm. Ponadto jest źródłem wielu witamin.
- Jarmuż. Jest skarbnicą białka, błonnika, beta-karotenu,
witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i
potasu oraz podobnie jak brokuły sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
- Szczypiorek. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma
lekkie działanie przeczyszczające.
- Rzodkiewka. Zawiera sporą ilość: głównie potasu oraz
witamin z grupy B. Ponadto intensyfikuje oczyszczanie organizmu z toksyn
- Kalarepa. Zawiera pokaźną liczbę witamin, składników
mineralnych a przede wszystkim błonnika pokarmowego
- Marchew surowa (niskie IG=30). Jest jednym z najbogatszych
źródeł beta-karotenu, z którego w organizmie człowieka powstaje witamina A.
- Papryka. Zielona- zawiera niewiele mniej cukrów prostych
niż papryka czerwona. Ta druga jest jednak źródłem większej ilości składników
odżywczych.
- Botwinka. Czyli młody burak. Posiada sporą ilość żelaza, witaminy C, B oraz przeciwutleniaczy. Ponadto wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające.
- Botwinka. Czyli młody burak. Posiada sporą ilość żelaza, witaminy C, B oraz przeciwutleniaczy. Ponadto wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające.
Ważne jest łączenie białka z warzywami, gdyż w jego nadmiarze niestrawione resztki zalegają w jelitach i następnie są
poddawane procesom fermentacji.
W mojej diecie warzywa to podstawa, a w Twojej? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz