4 sierpnia 2016

Probiotyki

gr. "Dla życia"

Probiotyk. Probiotyk dla życia. Zdecydowanie tak! Co to w ogóle jest? Są to wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego, których zadaniem jest zachowanie prawidłowej flory fizjologicznej. W zdrowym układzie pokarmowym istnieje równowaga pomiędzy bakteriami "dobrymi i złymi". Pod wpływem choroby, nieprawidłowej diety czy leczenia antybiotykami równowaga ta ulega zachwianiu, czego skutkiem jest zmniejszenie ilości "dobrych" bakterii. W rezultacie tego jesteśmy realnie narażeni na rozwój grzybicy oraz niedobory witamin, które także należy regularnie uzupełniać. 
Ja stosuję suplementację zarówno probiotykami w kapsułkach jak i tymi naturalnymi, znajdującymi się w niektórych produktach. Pamiętajmy, że to właśnie te drugie pełnią kluczową rolę w naszym żywieniu. Naturalne probiotyki znajdują się przede wszystkim w następujących produktach:

  • świeże (jednodniowe) zsiadłe mleko z gospodarstwa od zdrowej krowy
  • kefir *
  • domowa kapusta kiszona
  • domowe ogórki kiszone
  • jogurt naturalny

Pamiętajcie, by nie zaprzestawać suplementacji probiotykami po zakończeniu leczenia. Wykazano, że po kuracji antybiotykowej, mikroflora bakteryjna odbudowuje się aż 6 miesięcy.


Kefir w łapki!