gr. "Dla życia"
Probiotyk. Probiotyk dla życia. Zdecydowanie tak! Co to w ogóle jest? Są to wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego, których zadaniem jest zachowanie prawidłowej flory fizjologicznej. W zdrowym układzie pokarmowym istnieje równowaga pomiędzy bakteriami "dobrymi i złymi". Pod wpływem choroby, nieprawidłowej diety czy leczenia antybiotykami równowaga ta ulega zachwianiu, czego skutkiem jest zmniejszenie ilości "dobrych" bakterii. W rezultacie tego jesteśmy realnie narażeni na rozwój grzybicy oraz niedobory witamin, które także należy regularnie uzupełniać.Ja stosuję suplementację zarówno probiotykami w kapsułkach jak i tymi naturalnymi, znajdującymi się w niektórych produktach. Pamiętajmy, że to właśnie te drugie pełnią kluczową rolę w naszym żywieniu. Naturalne probiotyki znajdują się przede wszystkim w następujących produktach:
- świeże (jednodniowe) zsiadłe mleko z gospodarstwa od zdrowej krowy
- kefir *
- domowa kapusta kiszona
- domowe ogórki kiszone
- jogurt naturalny
Pamiętajcie, by nie zaprzestawać suplementacji probiotykami po zakończeniu leczenia. Wykazano, że po kuracji antybiotykowej, mikroflora bakteryjna odbudowuje się aż 6 miesięcy.
* Kefir w łapki!