Lubię ryby, chociaż nie są one moją mocną stroną w kuchni. Mój
tata, zapalony wędkarz, przywozi swoje zdobycze, których potem żal nie skosztować. W
ten sposób lądują jako przepyszne i zdrowe dania na naszych talerzach.
Wcześniej gustowałam raczej w takich obtoczonych chrupiącą panierką. Nastały
inne czasy i musiałam przystosować się do innego przyrządzania ryb. Jednym z
nich jest pieczenie, uprzednio zamarynowanej w cytrynie, rybki.
Umieszczam bardzo prosty przepis:
Wieczorem zanurz rybę w jogurcie z dodatkiem cytryny. Na
drugi dzień opłucz i przypraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Umieść
rybkę na sreberku, wykładając na wierzch oraz spód plasterki cytryny. Zawiń
sreberko i wstaw do piekarnika na ok.20 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Według mnie idealnie
komponuje się z gotowanymi na parze warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz