13 sierpnia 2016

Ryba pieczona



Lubię ryby, chociaż nie są one moją mocną stroną w kuchni. Mój tata, zapalony wędkarz, przywozi swoje zdobycze, których potem żal nie skosztować. W ten sposób lądują jako przepyszne i zdrowe dania na naszych talerzach. Wcześniej gustowałam raczej w takich obtoczonych chrupiącą panierką. Nastały inne czasy i musiałam przystosować się do innego przyrządzania ryb. Jednym z nich jest pieczenie, uprzednio zamarynowanej w cytrynie, rybki.

Umieszczam bardzo prosty przepis:
Wieczorem zanurz rybę w jogurcie z dodatkiem cytryny. Na drugi dzień opłucz i przypraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Umieść rybkę na sreberku, wykładając na wierzch oraz spód plasterki cytryny. Zawiń sreberko i wstaw do piekarnika na ok.20 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Według mnie idealnie komponuje się z gotowanymi na parze warzywami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz