23 września 2016

Gryczane puncakes


Zdrowsza wersja najpopularniejszego amerykańskiego śniadania, czyli Puncakes! Ja nadałam mu orzechowego smaku, ale śmiało można go pominąć. Podane z - ostatnio moim ulubionym- kefirem oraz malinkami. Najlepiej smakują na ciepło :) 

Składniki (5 placków)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
  • mleko kokosowe (do odpowiedniej konsystencji)
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • odrobina sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • ulubione owoce (do podania)
Przepis bardzo prosty. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj mleka/mąki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Nakładaj na patelnie łyżką i smaż z dwóch stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz