26 września 2016

Zoodles, czyli spaghetti z cukinii


Dziś kolejny raz przekonałam się jak wspaniałym warzywem jest cukinia. Tym razem wyczarowałam z niej zdrowe i lekkie spaghetti. Podałam je z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Na taką ilość wystarczył 1 pomidorek, więc śmiało go użyłam. Alternatywą dla sosu pomidorowego będzie bazyliowy sos pesto. Z jego dodatkiem na talerzu powstanie piękne zdrowe, zielone danie. Tymczasem podaję Wam składniki, których ja użyłam:
  • 1 cukinia
  • mięso mielone
  • 1 pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól

Posiekaj cebulę w piórka, czosnek w kostkę i zarumień na oleju. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do miękkości. W między czasie obierz pomidor ze skórki i zblenduj go z przyprawami, po czym wlej na patelnię. Duś do wyparowania nadmiaru wody i ewentualnie dopraw. Postaw wodę na spaghetti. Makaron z cukinii robimy przy pomocy spiralnej tarki lub jak ja to zrobiłam- zwykłą obieraczką, a następnie nożem. Gotuj przez około 1 minutę w osolonej wodzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz