28 listopada 2016

Bigos


Tradycyjne polskie danie. Bigos. Zawsze lubiłam i zawsze będę lubieć :) Kapusta kiszona + mięsko = cudo! Troszkę zmodyfikowany, jak z resztą wszystkie nasze dania :) Dziś był mroźny dzień, niezbyt dobry dzień... Najczęściej poprawiam sobie humor słodkościami, tym razem zrobił to bigos. Taka niespodzianka :) Podaje Wam orientacyjną liczbę składników na jedną porcję dania.

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej biała kapusta
  • 3 łyżki ugotowanej kiszonej kapusta
  • 1 łyżka pokrojonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka usmażonej kiełbasy
  • 1 pomidor
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy


Ugotuj poszatkowaną białą kapustę, a następnie kapustę kiszoną. Usmaż pokrojone w małe kawałki mięso oraz kolejno- kiełbasę (oczywiście na oleju kokosowym). Podduś pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Wymieszaj wszystko razem, dopraw przyprawami i duś jeszcze przez około 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz