Przedstawię Wam wersję tego dania taką, jaką ja robiłam. Ilość składników wystarczy na jedną porcję, którą całkiem solidnie się najadłam. Wy możecie użyć warzyw jakich zapragniecie- różnych kolorów papryk- wtedy danie będzie bardziej kolorowe, bakłażana - zyskacie nowe składniki odżywcze, a danie będzie bardziej treściwe. W tej diecie trzeba eksperymentować, zachęcam do tego. Ja zyskuje przy tym chwilę spokoju i przede wszystkim wyłączenia myślenia o przyziemnych problemach- liczy się tylko to nowe danie, które próbuje stworzyć, ten smak, którego nie umiem się doczekać :)
Składniki:
- pół cukinii
- pół papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 50 g kaszy jaglanej
- 100 g bulionu
- łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżki suszonych ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sól
Na patelni z olejem kokosowym podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż kolejne 5 minut. W między czasie dodaj przyprawy oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj surową kaszę jaglaną (wcześniej kilkakrotnie wypłukaną w wodzie). Wlej bulion (mi nie chciało się robić rosołku, więc dodałam wodę oraz przed samym końcem gotowania płaską łyżkę masła). Następnie dodaj pokrojone w kostkę, obrane ze skóry pomidory. Zagotuj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Po zagotowaniu przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia z pokrywą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli możesz, na sam koniec posyp startym żółtym serem lub mozarellą. Ja użyłam odrobinę sera żółtego, tylko po to by udekorować całe dzieło. Smacznego <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz