15 grudnia 2016

Cytrynowa muffinka z kremem z awokado


Babeczkowy szał! :D Tym razem niezwykle delikatne, mięciutkie i przyjemnie cytrynowe. Do tego proponuję cytrynowo-kokosowy krem z awokado, czyli coś genialnego. Krem śmiało możemy nakładać na babeczkę czy też przełożyć nim przekrojoną muffinkę. Na krem podam jedynie orientacyjne ilości składników, bo tak na prawdę dobieramy je w zależności od tego, jaką konsystencję i intensywność smaku chcemy osiągnąć :) Mi wystarczyło na 3 babeczki, ale to akurat zależy od tego jak dużo chcecie go nałożyć :)

Składniki na muffinki:
  • 50 g masła 
  • 50 g twarogu
  • skórka z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 3,5 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli

Składniki na krem:
  • 1/4 awokado
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Utrzyj miękkie masło z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodaj: ser, jajka i skórkę z cytryny. Średnio zajmuję to kilka minut. Gdy osiągniesz puszystą masę dodaj i wymieszaj mąkę, sodę i sól. W papierowych lub silikonowych foremkach piecz babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki wychodzą bardzo delikatne i pod względem konsystencji i smaku.
By zrobić krem, wydrąż ćwierć awokado, rozgnieć widelcem, dodaj wszystkie pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Ilość składników dobieraj do swojego gustu. Ja finalnie dodałam jeszcze odrobinę soku z cytryny, gdyż do tak delikatnych babeczek chciałam osiągnąć mocniejszy cytrynowy akcent :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz