Wilgotny i delikatny jabłecznik. Nic dodać nic ująć :) Przepis na małą blachę ciasta :)
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 6 łyżek ksylitolu
- sok z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki żytniej
- 5 łyżek oleju
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki duże jabłka. Pokrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem w ilości zależnej od upodobań. Ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie zmniejszając obroty stopniowo dodawaj olej, potem mąkę wraz z sodą oczyszczoną, szczyptą soli oraz skórką z cytryny. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej połowę ciasta, a na nie część pokrojonego jabłka. Na nie wylej resztę ciasta i zakończ kolejny raz wykładając je plasterkami jabłka. Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na chwilę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by lekko przestygło. Potem możesz wyciągnąć je na blat i po całkowitym ostudzeniu delektować się jego smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz