21 grudnia 2016

Jabłecznik


Wilgotny i delikatny jabłecznik. Nic dodać nic ująć :) Przepis na małą blachę ciasta :)

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • sok z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 5 łyżek oleju 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki duże jabłka. Pokrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem w ilości zależnej od upodobań. Ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie zmniejszając obroty stopniowo dodawaj olej, potem mąkę wraz z sodą oczyszczoną, szczyptą soli oraz skórką z cytryny. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej połowę ciasta, a na nie część pokrojonego jabłka. Na nie wylej resztę ciasta i zakończ kolejny raz wykładając je plasterkami jabłka. Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na chwilę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by lekko przestygło. Potem możesz wyciągnąć je na blat i po całkowitym ostudzeniu delektować się jego smakiem :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz