Robiłam już pierogi z mąki żytniej oraz gryczanej. Te drugie zdecydowanie bardziej trafiają do mojego gustu :) Tym razem prezentuje pierożki z farszem z kapusty kiszonej i smażonym mięskiem, lecz jak to ja, będę namawiać Was do eksperymentów :) Zachęcam Was do zrobienia pierogów na słodko, może z truskawkami? Chętnie także przyjmę od Was sprawdzone przepisy na to danie, bo cóż... uwielbiam je :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- pół łyżki masła
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- kapusta kiszona
- pierś z kurczaka
- podsmażona cebulka
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, papryka słodka (wedle uznania)
Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i ugnieć. Rozwałkuj ciasto, uprzednio posypując blat mąką. Wykrawaj ciasto przy użyciu szklanki, wykładaj farszem* i lep pierogi! :D Do zagotowanej, osolonej wody wrzuć gotowe pierogi. Gotuj jeszcze około 10 minutek po tym jak wypłyną na wierzch :) Potem już wedle uznania- jedz odrazu lub podsmaż na oleju kokosowym :)
* Farsz u mnie stanowiła ugotowana, pokrojona kapusta kiszona wymieszana z usmażoną, pokrojoną na drobno piersią z kurczaka oraz cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz