6 grudnia 2016

Pierogi gryczane


Robiłam już pierogi z mąki żytniej oraz gryczanej. Te drugie zdecydowanie bardziej trafiają do mojego gustu :) Tym razem prezentuje pierożki z farszem z kapusty kiszonej i smażonym mięskiem, lecz jak to ja, będę namawiać Was do eksperymentów :) Zachęcam Was do zrobienia pierogów na słodko, może z truskawkami? Chętnie także przyjmę od Was sprawdzone przepisy na to danie, bo cóż... uwielbiam je :)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • pół łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
Farsz:

  • kapusta kiszona
  • pierś z kurczaka
  • podsmażona cebulka
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, papryka słodka (wedle uznania)

Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i ugnieć. Rozwałkuj ciasto, uprzednio posypując blat mąką. Wykrawaj ciasto przy użyciu szklanki, wykładaj farszem* i lep pierogi! :D Do zagotowanej, osolonej wody wrzuć gotowe pierogi. Gotuj jeszcze około 10 minutek po tym jak wypłyną na wierzch :) Potem już wedle uznania- jedz odrazu lub podsmaż na oleju kokosowym :)
* Farsz u mnie stanowiła ugotowana, pokrojona kapusta kiszona wymieszana z usmażoną, pokrojoną na drobno piersią z kurczaka oraz cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz