6 stycznia 2017

Cebularze


Przepyszna przekąska! Cebularze w formie pierogów z podsmażaną cebulką. Pyszotka :D Danie w sam raz na przekąskę, na imprezę lub kolację. Serwowana z ulubionym sosem, ale dla leniuszków- bez niego także smakują wyśmienicie :) Ciasto wyszło świetne. Farsz, w zależności od gustów smakowych, przyprawiamy odpowiednimi przyprawami. U mnie były to zioła prowansalskie, papryka czerwona oraz oczywiście sól i pieprz. Same pierogi już na sam koniec, przed włożeniem do piekarnika, również posypujemy ziołami, a może i makiem? Dla każdego- coś dobrego :) Zwróćcie proszę uwagę na sposób wykonania i uważajcie by nie dodać za dużo jajka. Z podanej niżej ilości składników wyczarujecie 10-12 pierożków.

Składniki:

  • 2 średnie cebula
  • 60 g twarogu
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka (dowolne przyprawy)

Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Odłóż do przestygnięcia. Masło wyciągnij wcześniej z lodówki by zmiękło. Do miski włóż: masło, twaróg, mąkę, oraz sól oraz zacznij wygniatać. Roztrzep jajko, ale nie wlewaj go odrazu całego, dolewaj stopniowo tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Resztę jajka będziesz mógł użyć do posmarowania wierzchu cebularzy. Wygniecione ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, a następnie wykrawaj przy użyciu szklanki. Nakładaj cebulowy farsz na środek ciasta i zlepiaj jak pierogi. Na koniec posmaruj wszystkie jajkiem oraz posyp- w mojej wersji- ziołami prowansalskimi. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli nie masz piekarnika z funkcją grzania góra-dół, po ok. 15 minutach przewróć je na drugą stronę. W międzyczasie możesz stworzyć Twój ulubiony sos, tak by po wyjęciu cebularzy z piekarnika raczyć się nimi od razu - na ciepło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz