Apple Dutch Baby- czyli pieczony naleśnik z jabłkami. Oczywiście jak nazwa wskazuje powinien być robiony na patelni. Ja posiadam jedynie taką z plastikową rączką, dlatego nie chcąc ryzykować, zrobiłam te cudownie słodkie śniadanie w naczyniu żaroodpornym :) Tak też można, i w żadnym wypadku nie ujmuje to smaku daniu. Oczywiście można zrobić go także bez jabłek. W tej wersji jest równie smaczny :)
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki (u mnie żytniej)
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ksylitolu
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
Obierz i pokrój na plastry jabłko. Smaż je na rozgrzanej patelni na maśle, posypując je łyżeczką ksylitolu (aż zmiękną i zaczną się rumienić) W między czasie wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto: mąkę, mleko, jajka, reszta ksylitolu, szczyptę soli oraz odrobinę sody oczyszczonej. Ciasto wylej na usmażone jabłka, a patelnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut. Jeśli nie masz odpowiedniej patelni, zrób tak jak ja - Przełóż usmażone kawałki jabłek do naczynia żaroodpornego i dopiero teraz przelej na nie ciasto. Dalej już wiesz co masz robić :) Naleśnik podawaj na gorąco. Możesz go dowolnie udekorować owocami lub cukrem pudrem (do tego celu nada się zmielony ksylitol). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz