28 grudnia 2016

Frytki warzywne


Frytki warzywne, czyli coś co można zaserwować jako przekąskę lub dodatek do obiadu :) Do tego jakiś sos: jogurtowo-czosnkowy, a może ogórkowo-jogurtowy? Wybierzcie swój ulubiony albo podajcie frytki bez sosu. Mi najbardziej smakują właśnie w tej ostatniej wersji. Zdrowe frytki możemy wyczarować z wielu warzyw. Musimy jednak pamiętać o ich rosnącym indeksie glikemicznym i ostrożnie podchodzić do niektórych z nich. Na zielono zaznaczam te które uważam, że są absolutnie bezpieczne. Mój gust smakowy wskazuje na zwycięzce w tej kategorii cukinie! :D Nie ukrywam jednak, że to czy Wam zasmakuje, zależy od tego jak i czym przyprawicie warzywa.

  • cukinia
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • marchewka 
  • ziemniaki - czyli tradycyjne frytki (więcej o ziemniakach)

W poście o warzywach znajdziecie szczegółowe informacje na temat każdego z nich, a co ważniejsze- ich indeksy glikemiczne. Musimy pamiętać, że IG marchewki, korzenia selera oraz ziemniaków pod wpływem obróbki termicznej znacząco rośnie. Czy pozwolimy sobie na garść frytek z tych warzyw? To już indywidualna decyzja każdego z nas :) Ja co jakiś czas jem tradycyjne frytki z ziemniaków, więc i na te z marchewki również sobie pozwalam. Rzadko, ale jest! :)


Składniki:
  • Ulubione warzywa
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, imbir, kurkuma...)

Warzywa pokrój w słupki. Cukinię posól i po chwili odsącz na ręczniku nadmiar wody. Teraz włóż pokrojone warzywa do naczynia, natłuść olejem, posyp odrobiną soli, pieprzu oraz ulubionymi warzywami. Ich ilość uzależniona jest od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać. Dokładnie wymieszaj i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Długość pieczenia zależy od grubości frytek, rodzaju warzywa oraz samego piekarnika. Zerkaj więc do niego, a po ok.15 minut obróć frytki na drugą stronę. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz