Jak powstaje pomysł na danie, które tym razem przygotuje? Dziś po głowie chodziła mi żurawina, która została mi po ostatnich eksperymentach w kuchni. Z resztą bardzo smacznych i udanych :) Dziś nie mogło być inaczej. Zamarzyło mi się mięso z żurawiną. Czy coś takiego w ogóle jest?- pytam samą siebie. - Co by tu zrobić, żeby wszystko razem się połączyło i stworzyło pysznie harmonijne danie? I w tym momencie nie robię nic innego, jak szperam w internecie. Szukam, czytam, chodzę po domu i zastanawiam się "Czy to będzie smaczne?". Wyobrażam sobie wszystkie smaki, które chce połączyć i zastanawiam się czy aby na pewno będą do siebie pasować. A że bardzo niezdecydowana ze mnie dziewczyna, to już pewnie domyślacie się jak długi to może być proces :) Ostatecznie danie ma smak słodko-kwaśny. Jeśli z jakiegoś powodu taki Wam nie odpowiada, zawsze możecie zastąpić żurawinę pokrojonym szpinakiem :) Roladki nadziane mozzarellą i szpinakiem? Następnym razem - bardzo chętnie :)
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- mozzarella
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- olej kokosowy (do smażenia)
Sos:
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka masła
Zalej suszoną żurawinę wrzątkiem i odstaw na około 20 minut, by napęczniała, a mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Mięso umyj i wykrój na tzw. kieszonkę. (Inną opcją jest zrobienie rolady) Przypraw solą i pieprzem, po czym wkładaj do środka plastry mozzarelli i odsączoną wcześniej żurawinę. Kieszonkę zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane mięso podsmaż z obu stron na oleju kokosowym, a następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie podsmażaj pozostałą część odsączonej żurawiny na maśle, do momentu utworzenia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz