Masz ochotę na pączki w innym wydaniu? Zbliża się Tłusty Czwartek? A może masz ochotę pogrzeszyć? ;) Koniecznie spróbuj racucho-pączki Kingi Paruzel. Są słodziutkie i delikatne. Ja jak zwykle użyłam mąki żytniej- wyszły pięknie. Ty możesz zastąpić ją mąką bezglutenową - bo to właśnie ona widnieje w oryginalnym przepisie. Obowiązkowo pamiętaj także o pozbyciu się na koniec nadmiaru tłuszczu. Będą zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru (zmielony ksylitol)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki kefiru
- 3 - 4 duże jabłka
- Olej / smalec
W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól). W drugiej misce zmieszaj jajko i kefir, po czym wlej je do suchych składników. Wszystko dobrze rozmieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 1 cm. pierścienie. Ja najpierw obrałam, pokroiłam, a potem wykroiłam środek w każdym plastrze jabłka z osobna. Teraz pozostaje na rozgrzany olej nakładać, uprzednio namoczone w cieście krążki, i smażyć po 2 minuty z każdej strony (lub do momentu kiedy się "zezłocą"). Pączki wykładaj na ręczniki papierowe, tak by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obsypać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz