1 czerwca 2017

Babka cukiniowo-makowa


Na zdjęciu zaprezentowałam Wam wersję przekładaną dżemem typu "100% owoców" :) Większości moich degustatorów bardziej smakuje ta wersja "dosładzana" - czyli przekładana dżemem. Ja jednak zdecydowanie preferuję zostawić go takim jakim jest po upieczeniu, bez żadnych kremów, słodkości i innych dodatków, bo uważam, że zdecydowanie zabijają makowy smak ciasta. A właśnie za to pokochałam to ciasto. Na pewno będę wracać do tego przepisu, może kiedyś pokuszę się o dodanie rodzynek czy żurawiny? Jeśli będziecie w ten sposób eksperymentować, dajcie znać w komentarzu! Przepis zasięgnęłam ze strony Kuchnia Lidla, gdzie można znaleźć sporo na prawdę fajnych inspiracji. Tam też do ciasta cukiniowo-makowego dodają krem twarogowy (przepis - Kuchnia Lidla). Ciekawa propozycja. Zapewne doda ciastu trochę wilgotności.


Przepis:
  • 400g cukinii
  • 175g ksylitolu (4/5 szklanki)
  • 50 ml oleju rzepakowego/kokosowy
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • 350 g mąki żytniej lub innej (2 szklanki + 2 łyżki)
  • 100g maku mielonego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Umyj i zetrzyj na małych oczkach cukinię. Odstaw na sitko do odsączenia wody. Ubij jajka, i cały czas mieszając dodawaj do nich ksylitol, skórkę i sok z cytryny, olej i szczyptę soli. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaj cukinię i wymieszaj krótko. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz