8 czerwca 2017

Klepak - kluseczki z płatków owsianych


Klepak to danie pochodzące z Podkarpacia. Są to kluski kładzione z płatków owsianych, posypane białym serem oraz cebulą i skwarkami. W moim wydaniu te ostatnie pominęłam. Wyszło przepysznie. Bardzo proste do wykonania, sycące, zdrowe i lekkie. Wiele naczytałam się na ich temat, a komentarze pod udostępnianymi w sieci przepisami zachęcały mnie jeszcze bardziej. Dla niektórych są smaczniejsze od klusek ziemniaczanych. Ja natomiast myślę, że to ich genialny zastępnik w naszej diecie :) Bardzo dobrym dodatkiem będzie kolorowa sałatka. Bo kluski dobre są! :)

Przepis:

  • 20 dag płatków owsianych
  • ciepłe mleko
  • 1 jajko
  • mąka żytnia
  • sól

  • twaróg 250g
  • 2 duże cebule
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz

Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem, tak by były nim zakryte. Przykryj i odstaw do zmięknięcia (na kilka godzin). Możesz je także pogotować w mleku, do napęcznienia (będzie szybciej). Kiedy płatki już wystygną i są miękkie, wbij jajko i wymieszaj warzechą, stopniowo dosypując mąki. Ciasto ma się skleić, ale pozostać luźne (tak by można było formować kluski łyżką, jednak nie ręką - z powodu zbyt dużej lepkości ciasta). Dopraw je jeszcze tylko solą do smaku. Zagotuj wodę w garnku i posól ją. Ciasto nabieraj łyżką i kładź je na wrzątek. Gotuj ok.5 minut. W między czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju kokosowym. Gdy wyłączysz gaz, do cebulki dodaj pokruszony ser biały. Im go więcej tym lepiej :) Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ciepłe kluseczki z cebulką i serem białym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz