15 czerwca 2017

Kapuśniak



Kapuśniak - zupa z kapusty z dodatkiem jarzyn. Zupy to bardzo prosta sztuka. Wiele można zmodyfikować  i dostosować do swoich gustów smakowych. Ja przedstawię Wam jak gotuje się u mnie w domu. Ten jeden, samotny ziemniak można oczywiście pominąć :)


Składniki: (ilość na duży garnek)
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 1 ziemniak
  • Natka pietruszki
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól, maggie

Potrzyj na grubych oczkach jarzynę i ugotuj ją. Wlej do niej wcześniej zrobiony rosołek ze skrzydełek oraz ugotowaną w małej ilości wody kapustę kiszoną. Dodaj również kawałki mięsa z rosołu (obrane z kości) i pogotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, maggie, pieprzem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zieloną pietruszkę. Świetnie! Gotowe, smacznego, chochle w dłoń :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz