6 lipca 2017

Zupa z botwinki


Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Botwinka to idealne warzywko do zupy. Przepyszna zupka, witaminki, lekki i zdrowy obiad. Wszystko na jednym talerzu. Nic dodać nic ująć. Trzeba spróbować, posmakować :)


Składniki: (na duży garnek zupy - 6 talerzy)
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 duża pietruszka
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu
  • sól, pieprz, imbir, liść laurowy

Ugotuj bulion. W międzyczasie zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, seler, pietruszkę i wrzuć je garnka z gotującą się wodą. Gotuj ok.10 minut. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki oraz potarte na dużych oczkach buraczki, a pod koniec gotowania - pokrojone liście. Na koniec dopraw  przyprawami. Śmietanę lub jogurt  rozprowadź w małej ilości gorącej zupy (w osobnym naczyniu) i mieszając wlej ją do garnka z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz