5 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana


Taką potrawę można modyfikować na wiele sposobów, tak by za każdym razem zjeść nieco inne danie. Możemy przebierać w warzywach (cukinia, papryka zielona czy pomidor), jak i w rodzaju farszu. Ja zawsze łączę ryż brązowy z mięsem- i to różnego rodzaju (od gotowanego kurczaka, podsmażanego indyka po karminadle). Do tego warto dodać drobno pokrojone warzywa- jakie tylko chcemy. U mnie często jest to pomidor oraz rzodkiewka. Wszystko posypane bazylią lub koperkiem. Takie obiad popijany kefirem jest w stanie na prawdę dobrze nasycić.

Przepis:
Ugotuj ryż brązowy wg. instrukcji na opakowaniu. Następnie pokrój kawałek wybranego mięsa (u mnie jest to zamiennie: kurczak gotowany i smażony, indyk smażony, łopatka gotowana… ), podsmaż na oleju z dodatkiem cebuli i czosnku lub ugotuj. Połącz z ugotowanym odsączonym ryżem i pokrojonym w kosteczkę pomidorem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zrobisz więcej farszu możesz go użyć do faszerowanej papryki zielonej.
Umyj cukinię, odkrój końcówkę, przekrój wzdłuż i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 15 minut. Wyjmij cedzakiem na talerz, lekko przestudź, a następnie wydrąż łyżeczką środek z pestkami i nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Posyp bazylią, pietruszką lub koperkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. 

Smacznego!