20 września 2016

Kurczak w mleku kokosowym


Trochę słodsza wersja obiadu. Mi bardzo zasmakowała i z chęcią zjem ją kolejny raz, bo jego składniki okazały się na prawdę trafnym połączeniem. Ostatnio w mojej kuchni dużą rolę zaczęło odgrywać mleko kokosowe. Przepis na niego znajdziecie tutaj.

Składniki:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 pomidor
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół dużej cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół papryki (ja użyłam czerwonej)
  • 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • ryż brązowy długoziarnisty/makaron żytni
Po kolei. Najpierw zamarynuj pokrojone mięso w soku z cytryny, dobrze doprawionym pieprzem i solą. Odstaw na godzinę do lodówki. Następnie podsmaż mięso na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kolejno czosnek, paprykę, a po kilku minutach pomidor. Chwilkę podsmażaj, po czym wlej mleko kokosowe, przykryj pokrywką i duś przez 20 minut na małym ogniu. Odpowiednio wcześniej ugotuj ryż brązowy lub makaron i podawaj razem na talerzu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz