Przepis na placki z selera czekał na wypróbowanie ładnych parę tygodni. A niepotrzebnie :) Bo są zadziwiająco smaczne. Najważniejsze jest odpowiednie doprawienie. Za pierwszym razem wybrałam paprykę ostrą, ale przekonałam się o tym, że niekoniecznie chodzi o to, by zionąć ogniem. Przepyszne okazały się z papryką słodką. Nie mam tego na zdjęciu, ale warto potraktować je sosem mięsnym. Szczerze polecam :) Jeśli nie sos - to polecam jakieś dobre mięsko lub jak kto woli warzywa. Nadają się jako główny składnik dania z sosem lub bez. Jak dla mnie w tej drugiej wersji (bez sosu) nadają się bardziej na dodatek- np. do mięska. Plusem tych placuszków jest to, że smażą się bez tłuszczu. O tym jak to zrobić- opowiem zaraz :) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przypomniała Wam o wzrastającym IG selera podczas obróbki termicznej. Więcej informacji o selerze znajdziecie w poście na temat warzyw (tutaj) :)
Składniki:
- 1/4 korzenia selera
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku (u mnie 1 łyżka cebulki zielonej)
- sól, pieprz, papryka czerwona
A więc tak. Najpierw zalej płatki owsiane górskie gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Obierz, umyj, i potrzyj na grubych oczkach korzeń selera. W misce rozmieszaj wszystkie składniki. Wcale nie wychodzi jakaś zbita masa. Mimo to smażą się ładnie. Grunt to cierpliwość :) Na patelnie wyłóż papier do pieczenia i naszykuj sobie taki sam drugi kawałek (będzie potrzebny za chwilę). Na papier wykładaj łyżką masę selerową. Smaż 3-5 minut na średnim ogniu, po czym przykryj placki drugim kawałkiem papieru, a na to odwrócony talerz. Teraz zdejmij patelnię z ognia i odwróć ją, równocześnie trzymając talerz drugą ręką, tak jakbyś chciał/a wyłożyć na talerz naleśnik :) Teraz przełóż papier razem z plackami ponownie na patelnie, by usmażyły się z drugiej strony. Papier z góry zdejmuj delikatnie, a jeśli placki przykleją się, pomóż sobie nożem. Smaż kolejne 3-5 minut i postępuj tak samo, tylko bez kolejnego papieru wykładanego na górze. W rzeczywistości jest to bardzo proste i mam nadzieję, że tak samo prosto Wam to wyjaśniłam :) Macie patelnie, na której możecie smażyć bez tłuszczu? Śmiało! Niestety nie wiem jak zachowają się podczas przewracania :)
Smacznego <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz