14 marca 2017

Domowe burgery wołowe



Od zawsze bardziej preferowałam fast food'y domowe od tych z mcDonalds'a czy innych barów szybkiej obsługi. Po pierwsze są bardziej estetyczne, po drugie smaczniejsze i świeższe, a po trzecie ZDROWSZE! No, a że lubię gotować to same ich przyrządzanie sprawia mi ogromną przyjemność. Jak jeszcze widzę zadowolone miny i trzęsące się uszy podczas jedzenia, to już w ogóle jestem wniebowzięta :) Poniżej przedstawiam Wam przepis na bardzo sycące, domowe burgery.


Przepis:

Bułki (2 sztuki):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 70 ml mleka 
  • 25 g masła
  • 1 jajko + 2-ie do posmarowania bułek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • wybrane dodatki (sezam, mak) - opcjonalnie

   Jest dużo możliwości, czym zastąpimy niezdrowe kupne bułki do hamburgerów. Możemy odszukać na sklepowych półkach bezglutenowe bułki na zakwasie lub pozwolić sobie na domieszkę innej mąki. Możemy upiec bułki na zakwasie, jeśli chce nam się i umiemy go robić. Ja jednak wybrałam wypiek bułeczek na proszku do pieczenia. Są dość "kruche", dlatego najlepszym rozwiązaniem na spałaszowanie takich burgerów jest użycie widelca i noża. Oto jak je zrobić:
    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odmierz odpowiednią ilość masła, dodaj do suchych składników i rozrób. Ten etap przypomina wyrabianie kruszonki. Następnie roztrzep jajka z mlekiem (możesz na początek dodać połowę mleka, a potem w zależności od konsystencji ciasta- stopniowo je dodawać) i rozrób ciasto. Uformuj bułeczki, posmaruj roztrzepanym jajkiem ich wierzch i posyp sezamem. Ja nie miałam nic pod ręką, więc sypnęłam tylko trochę czułością, by dobrze się piekło <3 A dzieje się to w 180 stopniach przez 20 minut.


Hamburgery idealne: (2 sztuki)

  • mięso mielone 
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 piętki chleba
  • 1 łyżeczka majonezu (patrz: przepis) i / lub ketchupu (patrz: przepis
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło / olej kokosowy

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zrumień na maśle lub oleju kokosowym. Zamocz w wodzie piętki chleba, tak by zmiękły. Na głęboki talerz wyłóż odpowiednią ilość mięsa mielonego (w zależności od ostatecznej wielkości hamburgerów). Do niego dodaj; jajko, podsmażoną cebulę, namoczony w wodzie chleb i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodać również majonez i/lub ketchup. Nie jest to wymagane, ale dzięki tym dodatkom mięso zyskuje większą delikatność. Osobiście, szaleje za takim mielonym! A no bym zapomniała... Wymieszaj jeszcze tylko wszystko ze sobą, uformuj okrągłe kotlety i smaż na oleju kokosowym do zrumienia. Jeśli masz patelnie grillową - użyj jej. Ciekawą, a na pewno zdrowszą opcją jest upieczenie ich w piekarniku :)


Moje dodatki: (na 2 burgery)

  • 1 plasterek sera żółtego
  • 2 plasterki pomidora
  • 1 ogórek kwaszony
  • 2 liście sałaty lodowej
  • odrobina papryka czerwonej lub zielonej
  • 2 krążki cebuli
  • 1 łyżka majonezu domowego

Hamburger wypełniamy składnikami, które mamy dozwolone w diecie. Polecam wszelkie warzywa! :) Poza tym burgery bez sera są także wyśmienite! A o to propozycje innych dodatków:

  • Grillowane plastry cukinii
  • mozarella
  • sos czosnkowy (jogurt + czosnek + przyprawy)
  • musztarda domowa (patrz: przepis)
  • ogórek zielony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz